Ηχοτοπία | 24-26 Σεπτεμβρίου 2021, Λευκάδα

Διαβάστε περισσότερα για τα έργα και τους συνθέτες.

«Εκ ποιημάτων ποίημα»

Μια πρωτότυπη μουσική δημιουργία που συγκροτείται μέσα από όψεις του πολυσύνθετου έργου του Άγγελου Σικελιανού. Με αφετηρία τις Δελφικές Εορτές, οι τρεις συνθέτες προσπαθούν να δώσουν στα λόγια του ποιητή μια νέα διάσταση, «ποιώντας» ουσιαστικά μέσα από αυτά μια νέα ηχητική εμπειρία.

Οι συνθέτες
Ευτύχης Βαβαγιάκης

Ο Ευτύχης Βαβαγιάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης, μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ στο ΠΜΣ Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές, με ειδίκευση στη Μουσική Δημιουργία για Νέα Μέσα και σπουδαστής κλασικής κιθάρας και ανώτερων θεωρητικών στο ωδείο Ορφείο Αθηνών

Χριστίνα Γεωργίου

Απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Μουσική Δημιουργία για Νέα Μέσα, η Χριστίνα Γεωργίου δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο χώρο των Μουσικών Σχολείων διευθύνοντας οργανικά και χορωδιακά σύνολα, ενώ είναι παράλληλα συγγραφέας ιστοριών φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας.

Πηνελόπη Μπεκιάρη

Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ) και κάτοχος πτυχίου πιάνου από το ωδείο Max Hallecker. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών: Μουσική Δημιουργία για Νέα Μέσα (ΕΚΠΑ). Ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Manchester – MMus Electroacoustic Composition and Interactive Media (SALC).

«Θαλερό»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή και κατόπιν παραγγελίας του Διεθνούς Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός», ο Αποστόλης Αρμάγος συνθέτει το μουσικό κομμάτι με τίτλο «Θαλερό» εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του 1915. Συμμετέχει η Ξένια Ροδοθεάτου στην αφήγηση και τα φωνητικά.

Ο συνθέτης
Αποστόλης Αρμάγος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Αθήνας, σπούδασε πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά με καθηγητή τον Μάκη Πάλακα και κιθάρα με τους Γιάννη Ράπτη και Θοδωρή Ζήρα. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ με τραγούδια που ερμηνεύουν οι Ξένια Ροδοθεάτου, Νίκος Βενετάκης και Άννα Λινάρδου, καθώς και το πιανιστικό άλμπουμ «The Lonely Piano». Έχει γράψει μουσική για θέατρο και τη σύγχρονη όπερα «Η Ντροπή του Κύκλωπα» σε λιμπρέτο του Γιάννη Φίλια. Επίσημη ιστοσελίδα: www.armagosmusic.com

«Νόστος»

Το έργο είναι βασισμένο στο ποίημα «Γυρισμός» από τη συλλογή «Αλαφροΐσκιωτος». Το ποίημα αφηγείται την άφιξη του Οδυσσέα στην Ιθάκη έπειτα από τη μακροχρόνια περιπλάνησή του. Στη σύνθεση αυτή, γίνεται μια προσπάθεια ηχητικής απόδοσης των αισθήσεων του Οδυσσέα που έχει ξεβραστεί από το κύμα σε γνώριμη αμμουδιά. Σαστισμένος, μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, μεταξύ αναμνήσεων και παρόντος, περιτριγυρισμένος από τα στοιχεία της φύσης μα και το βάρος των βίαιων αναμνήσεων που τον στοιχειώνουν, συνειδητοποιεί την επιστροφή του. Το ηχητικό περιβάλλον περιγράφει ακριβώς αυτήν τη μετάβαση, από το όνειρο στην πραγματικότητα, από τις αναμνήσεις στο τώρα, τους ήχους του πολέμου, τους ήχους της θάλασσας, τους ήχους του ποιήματος.

Οι συνθέτες
Αναστάσιος Κούρλιος

Γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1982. Ξεκίνησε με κλασική κιθάρα και αργότερα ασχολήθηκε με τη μελέτη των παραδοσιακών οργάνων και της Βυζαντινής Μουσικής. Αρχικά μελέτησε τα νυκτά και αργότερα τα τοξωτά έγχορδα και κυρίως την Πολίτικη Λύρα στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, όπου και παρακολούθησε σεμινάρια με τους Σωκράτη Σινόπουλο και Ντερυά Τουρκάν. Είναι Απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Επιστημών και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση την Πολίτικη Λύρα από τον Σωκράτη Σινόπουλο, όπου και συμμετείχε σε συναυλίες και εκδηλώσεις με τους καθηγητές του Τμήματος. Από το 2014 συμμετέχει σε διάφορες συναυλίες και εκδηλώσεις Παραδοσιακής Μουσικής και Μουσικών Επιρροών της Ανατολικής Μεσογείου, και διδάσκει Πολίτικη Λύρα.

Φώτης Ροβολής

Έχοντας σπουδάσει στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στα τμήματα Sonology και Artscience του Βασιλικού Ωδείου της Χάγης και έχοντας ασχοληθεί με την ηλεκτρονική μουσική σύνθεση από τα σχολικά του χρόνια, εξερευνά τα όρια μεταξύ ήχου και χώρου κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις, ηχοτοπία και εικόνες μέσω πολιτικών, φαντασιακών, βιωματικών και έμφυλων πρισμάτων. Πρόσφατα συμμετείχε στις εκθέσεις “Compulsive Meridian Responses” (2020) και “200 χρόνια ασφυξία” (2021), στο soundtrack της ταινίας “This is right: Zak, Life and After” (2021), ενώ παράλληλα διατηρεί συνεργασία με το διμηνιαίο περιοδικό Yusra, όπου φιλοξενούνται digital collage του. Προς το παρόν παρακολουθεί το μεταπτυχιακό τμήμα “Μουσική δημιουργία για νέα μέσα” του τμήματος Μουσικών σπουδών του ΕΚΠΑ. (instagram/vimeo/soundcloud: @thisisnotfaux)

Κυριάκος Παπαδόπουλος

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του τμήματος Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ στο ΠΜΣ Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές, με ειδίκευση στη Μουσική Δημιουργία για Νέα Μέσα. Ασχολείται ενεργά με τον σχεδιασμό ήχου και την μίξη ήχου για musical. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως σχεδιαστής ηχητικών συστημάτων. Τον τελευταίο χρόνο διευρύνει το πεδίο εφαρμογών του ως προγραμματιστής διαδραστικών οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων κάνοντας χρήση υλισμικών και λογισμικών ανοιχτού και κλειστού κώδικα.

«Ηχήστε σάλπιγγες»

Με αφορμή το φεστιβάλ προς τιμήν του Άγγελου Σικελιανού, οι συνθέτες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από το ποίημά του «Ηχήστε σάλπιγγες», που έγραψε και απήγγειλε ανήμερα του θανάτου του Κωστή Παλαμά. Μέσω αυτού του μουσικού έργου γίνεται μια αναπαράσταση της έντονης ηχητικής δραστηριότητας που περιγράφεται από τον ίδιο τον ποιητή. Μέσα από τα ηχοτοπία που ακούγονται αναβιώνει ο θρήνος και η οικουμενική διάσταση της απώλειας του Κωστή Παλαμά. Οι δυο δημιουργοί τού έργου ευελπιστούν ότι θα οδηγήσουν το κοινό σε μια ηχητική εμπειρία που συνδέεται με το ύφος και το πνεύμα του Σικελιανού.

Οι συνθέτες
Γαβριήλ Φαριλέκας

Ο Γαβριήλ Φαριλέκας είναι καθηγητής Πληροφορικής από το 2000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής από το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στη μουσική έχει σπουδάσει πιάνο (ανωτέρα) και ανώτερα θεωρητικά (ειδικό αρμονίας, αντίστιξη, ενοργάνωση, φούγκα). Παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικής Τεχνολογίας του Μουσικού Τμήματος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, για παιδικό βιβλίο και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες με διάφορα μουσικά σχήματα.

Βίκτωρ Μαστέλα

Απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως επίσης μεταπτυχιακός φοιτητής του ΠΜΣ Μουσική Δημιουργία για Νέα Μέσα. Είναι επίσης εξωτερικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας (LabMat) του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πραγματοποιεί ηχογραφήσεις αλλά και μεγαλύτερες παραγωγές. Ο ίδιος δημιουργεί και συνθέτει μουσικές διάφορων ειδών, ενώ παράλληλα είναι μέλος σε μουσικό συγκρότημα.