Συναυλία «Ελλάδος Εγκώμιον»
Ανοιχτό Θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης», Μαρίνα Ξυλοκάστρου
18 Ιουνίου 2021 | 21:00-22:10

«Ελλάδος Εγκώμιον»: Μια Μουσική Τελετουργία με αφήγηση και ταυτόχρονη προβολή με τη συνοδεία μικρού ενόργανου συνόλου – Του Παναγιώτη Θεοδοσίου

Οι Συντελεστές της παράστασης:

Παναγιώτης Θεοδοσίου
σύνθεση, διεύθυνση του συνόλου και επιλογή των κειμένων

Ο Παναγιώτης Θεοδοσίου σπούδασε Πιάνο με την Έφη Αγραφιώτη, Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαθήτευσε ακόμη κοντά στους Michel Merlet, Θεόδωρο Αντωνίου και Γιάννη Τερεζάκη. Έχει ασχοληθεί με την Jazz και τον αυτοσχεδιασμό ενώ διδάσκει πιάνο και θεωρητικά σε Ωδεία της Αθήνας.
Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Καλογεροπούλειου Ιδρύματος και Αντιπρόεδρος του Μουσικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ψυχικού «Η ΕΥΤΕΡΠΗ».
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Σύνθεσης («Σύνθεση Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής») Master of Music Composition-MMus από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με καθηγητή τον Ιωσήφ Παπαδάτο με τον οποίο συνεχίζει τις διδακτορικές σπουδές του στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Πιστοποιημένος καθηγητής μουσικής στο ABRSM (Εισαγωγικό Σύστημα Βρετανικών Πανεπιστημίων) και ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «τα Μουσικά», μόνιμος συνεργάτης του διαδικτυακού περιοδικού TAR (www.tar.gr ), αρθρογράφος στην εφημερίδα «Δημοκρατία» καθώς και παραγωγός στο ελληνικό ραδιόφωνο. Διετέλεσε υπεύθυνος Μουσικού Τμήματος και υπεύθυνος φωνητικών και οργανικών συνόλων των Εκπαιδευτηρίων «ΓΕΙΤΟΝΑ». Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έχει επίσης δημιουργήσει πολλά παιδικά και εφηβικά χορωδιακά και ενόργανα σύνολα σε σχολεία και ωδεία του Ελληνικού χώρου. Η συνθετική του δραστηριότητα περιλαμβάνει έργα για πιάνο, μουσικής δωματίου αλλά και συμφωνικής μουσικής καθώς και κινηματογραφική μουσική. Παράλληλα ασχολείται με την ενορχήστρωση και την jazz arrangement έχοντας στο ενεργητικό του πολυάριθμες συμφωνικές μεταγραφές, αλλά και τη δημιουργία αντίστοιχων μικρών συνόλων στα οποία συμμετέχει ως μαέστρος και πιανίστας.
Εκατό και πλέον τίτλοι έργων του συνθέτη περιλαμβάνονται στις επίσημες προσκτήσεις της Μεγάλης Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ενώ οι διεθνείς διαδικτυακοί οίκοι Sheetmusicplus και MusicaNeo έχουν αναλάβει την έκδοσή τους. Το 2018 το εκπροσώπησε την Ελλάδα στις Παγκόσμιες Μουσικές Μέρες της Διεθνούς Εταιρείας για τη Σύγχρονη Μουσική στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μοντέρνας Μουσικής του Πεκίνου. Έργα του έχουν ερμηνευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Los Angeles, Boston, Philadelphia, Chicago, Hague, Aveiro, Poznan, Nairobi, Λευκωσία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτμος, Κωνσταντινούπολη) από διακεκριμένους καλλιτέχνες.
Έχει επίσης στο ενεργητικό του δισκογραφήσεις έργων του καθώς και συμμετοχή σε δισκογραφήσεις Ελληνικών και ξένων εταιριών και ιδρυμάτων.
Προσωπικός διαδικτυακός τόπος: www.panagiotistheodossiou.com

Κωνσταντίνος Ρίσκας
αφήγηση

Ο Κωνσταντίνος Ρίσκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988.Πήρε πτυχίο κλασικής κιθάρας στο εθνικό ωδείο Νίκαιας υπό τη διδασκαλία του Κων/νου Απέργη με βαθμό Άριστα το 2012.
Ολοκλήρωσε τις διπλωματικές σπουδές το 2014 υπό την διδασκαλία του Μιχάλη Σουρβίνου με βαθμό Άριστα παμψηφεί. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ανώτερων θεωρητικών με τον Κωνσταντίνο Τσιλίδη.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο μουσικής προπαιδείας.
Έχει συμμετάσχει ως κιθαρίστας σε συναυλίες, εκδηλώσεις και σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις.
Έχει συμμετάσχει από το 2013 ως σαξοφωνίστας (άλτο) στη φιλαρμονική του δήμου Σικυωνίων. Από το 2012 παραδίδει μαθήματα κιθάρας. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις.
Συμμετέχει στη θεατρική ομάδα ”Θέατρο σε Φόρμα” με τελευταία παράσταση τη σεζόν 2016-2017, τη θεατρική απόδοση του Μικρού Πρίγκηπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.
Διδάσκει στο Καλογεροπούλειο Ωδείο.

Αλέξανδρος Χαλάψης
βιολί

Ο Αλέξανδρος Χαλάψης σπούδασε στο Ωδείο «J. S. Bach» (τάξη – Β. Χαλάψη), στο Hochschule für Musik, Würzburg (τάξη – G. Zhislin) στο «P.I. Tchaikovsky» State Conservatory, Moscow (τάξη – S. Kravtchenko), στο University of Indianapolis, Athens Campus (τάξη – Β. Χαλάψη) και στο Ωδείο Ν. Σκαλκώτας (τάξη – Μ. Τραυλού). Πήρε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας από τους: Οδυσσέα Δημητριάδη και Μιλτιάδη Καρύδη.
Εμφανίζεται ως σολίστ, ως μέλος οργανικών συνόλων δωματίου και ως μαέστρος στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική με άριστες κριτικές. Έχει συμπράξει με σολίστες και μαέστρους όπως Odysseas Dimitriadis, Ivry Gitlis, Vladimir Spivakov, Nikolai Petrov, Dmitri Kogan, Konstantin Orbelyan κα και με ορχήστρες όπως Moscow Virtuosi, Moscow State Philharmonic Academic Chamber Orchestra, Musica Viva Chamber Orchestra, Toliatti Philharmonic Orchestra, Samara Volga Philharmonic Chamber Orchestra, Walbrzych Philharmonic Orchestra, Kazakh State Chamber Orchestra, Abkhazian State Philharmonic Orchestra, Astrakhan State Symphony Orchestra, Dnepropetrovsk Chamber Orchestra κ.α. Ο μουσικός έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και CD. Επίσης έχει συμπράξει στα Διεθνή Μουσικά Φεστιβάλ και Master Classes. Είναι μέλος επιτροπών Διεθνών Μουσικών Διαγωνισμών.

Ο Αλέξανδρος Χαλάψης είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Zeus International Music Festival and Summer Master Classes σε Λέσβο, Ρόδο, Λουτράκι, Πορτοχέλι και Αθήνα, επίσημος εκπρόσωπος του The Vladimir Spivakov International Charity Foundation, καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Ορχήστρας Δωματίου «Βίος» των Αθηνών, μαέστρος της Ορχήστρας του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, μαέστρος- εκπαιδευτής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας και του Ωδείου Παπάγου, καθηγητής βιολιού και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Athenaeum, Αθηναϊκό Ωδείο, Καλογεροπούλειο Ωδείο Κορίνθου, Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας και Ωδείο Παπάγου, ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων «Quattro Elementi».

Στέφανος Χατζηαναγνώστου
φλάουτο

Ο Στέφανος Χατζηαναγνώστου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986. Έχει πτυχίο φλάουτου με βαθμό Άριστα παμψηφεί από το Δημοτικό Ωδείο Θήβας (τάξη Λίζας Καλαφάτη).
Παρακολούθησε σεμινάρια για την διδασκαλία του φλάουτου, αλλά και τον αυτοσχεδιασμό, μελετώντας παράλληλα την τζαζ και έθνικ μουσική με επίκεντρο το φλάουτο. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά και με τη συγγραφή βιβλίων με μουσικό περιεχόμενο για φλάουτο αλλά και για άλλα πνευστά.
Έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο ως σολίστ φλάουτου στην παράσταση «Αμύντας» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, και ως Α’ φλάουτο στην όπερα «Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα του μικροαστού» (Kurt Weill/Bertolt Brecht). Είναι ενεργό μέλος των «Alcedo Folk band», με πλούσια παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και με ειδικό παιδαγωγικό πρόγραμμα για σχολεία. Επίσης είναι μέλος του συνόλου έθνικ/τζαζ/μουσικής δωματίου «Gitante». Συνεργάζεται επί σκηνής για πολλά χρόνια με την σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια και τον σολίστ της φυσαρμόνικας Μάνο Αβαράκη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες ως φλαουτίστας αλλά και ενορχηστρωτής με πολλές συνεργασίες (Μίλτος Πασχαλίδης, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Παντελής Θαλασσινός, Ερωφίλη, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Λέκκας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Αντώνης Μιτζέλος κ.α.). Μετράει πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσίες όπως το «Αλάτι της γης» της ΕΡΤ1 και τα ERT sessions του Δεύτερου Προγράμματος.
Επίσης έχει έντονη παρουσία στη δισκογραφία σαν ενορχηστρωτής αναλαμβάνοντας πολλές δισκογραφικές παραγωγές κυρίως στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.
Εργάζεται στη Φιλαρμονική Ορχήστρα Θήβας και διδάσκει κλασικό φλάουτο και αυτοσχεδιασμό στο Καλογεροπούλειο Ωδείο καθώς και σε διάφορα Ωδεία κυρίως στην Αθήνα.

Αλέξανδρος Χαραλάμπους
βιολοντσέλο

Ο Αλέξανδρος Χαραλάμπους γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Ξεκίνησε βιολοντσέλο σε ηλικία 8 ετών με τον Δ. Γούζιο. Συνέχισε με τους Π. Ρεμπούτσικα και Μ. Κισλίτσινα από την τάξη της οποίας πήρε Δίπλωμα με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί και Β’ Βραβείο».
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Κρατική Ακαδημία Πάντσο Βλαντιγκέροβ στη Σόφια με τον καθηγητή Α. Κράστεβ, αποκτώντας δίπλωμα Bachelor, καθώς επίσης και μεταπτυχιακό τίτλο Master με την υποτροφία του Ιδρύματος Μαρία Κασιμάτη.
Έχει εργαστεί στην Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στα Μουσικά Σύνολα ΔΕΗ, στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στην Ορχήστρα Ποικίλης και Σύγχρονής Μουσικής της ΕΡΤ, στη Σ.Ο νέων Ψυχικού, στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και σε μεγάλες παραγωγές μιούζικαλ.
Είναι ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου Quattro Elementi με το οποίο, καθώς και με αρκετά άλλα σχήματα, έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα νέων Ελλήνων συνθετών και συμμετείχε σε ηχογραφήσεις για διάφορα είδη μουσικής.
Πραγματοποίησε ρεσιτάλ στην Αθήνα, στη Βουλγαρία και στην ΠΓΔΜ. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ακαδημαϊκή Ορχήστρα της Σόφιας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Γκάμπροβο στη Βουλγαρία με την Καμεράτα του Γκάμπροβο, καθώς και με την ορχήστρα νέων Ψυχικού.
Στον πρώτο Ακαδημαϊκό Διαγωνισμό Βαθυχόρδων της Σόφιας απέσπασε το ειδικό βραβείο της Ένωσης Βουλγάρων Συνθετών.
Διδάσκει στο Καλογεροπούλειο Ωδείο στο μουσικό σχολείο Ιλίου και σε διάφορα ωδεία της Αθήνας.

Κατερίνα Λιάτα
πιάνο

Η Κατερίνα Λιάτα γεννήθηκε στην Κόρινθο. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των 9 ετών στο Εθνικό Ωδείο στην τάξη της Λέλας Παντελοπούλου. Στα 14 πήρε για πρώτη φορά μέρος στους Καλλιτεχνικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας, όπου διακρίθηκε και γνώρισε τη διακεκριμένη πιανίστα Ναταλία Μιχαηλίδου, με την οποία συνέχισε τις σπουδές της.
Πήρε το Πτυχίο Πιάνου με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί και Ειδική Διάκριση» στο Ωδείο Αγίου Στεφάνου και μετέπειτα το Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί και 1ο Βραβείο» στο Ωδείο Ηχώ. Παράλληλα πήρε τα Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας.
Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και κάτοχος «Master of Arts» με ειδίκευση «Piano Performance» του University of Indianapolis.
Σπούδασε επίσης στην «Ecole Normale de Musique de Paris (Alfred Cortot)» με καθηγήτριες αρχικά την Ναταλία Μιχαηλίδου κι έπειτα στο Παρίσι με την Cecile Hugonnard-Roche. Παράλληλα στο Conservatoire Claude Debussy ασχολήθηκε με τη Συνοδεία πιάνου, Μουσική Δωματίου και Πιάνο με καθηγητές τους Jean-Louis Caillard και Jean-Francois Hatton.
Συμμετείχε ενεργά σε Masterclasses πιάνου στην Ελλάδα και εξωτερικό των: Borislava Taneva, Lilia Bojadjieva, Rudolf Buchbinder(Ελβετία), Andras Kemenes, Βernard Ringeissen, Άρη Γαρουφαλή, Γιώργου Μάνεση, Orsolya Szabo, Δημήτρη Τουφεξή, David Lively, Mikhail Voskressensky (Παρίσι), Λάμπη Βασιλειάδη, Hideyo Harada, V. Viardo. Έχει αποσπάσει 1α Βραβεία σε Διαγωνισμούς Πιάνου. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες κλασικής μουσικής στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία ερμηνεύοντας σολιστικά έργα πιάνου και έργα μουσικής δωματίου, ενώ συνέπραξε με την Ορχήστρα της «Academie des Jeunes Solistes» της πόλης Mezin (Γαλλία) και την Ορχήστρα ΑΣΟΝ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Παύλου Σεργίου.
Εργάζεται ως Καθηγήτρια πιάνου στο Καλογεροπούλειο Ωδείο, ως συνοδός πιανίστα και δασκάλα μουσικής σε Δημοτικά Σχολεία.

Όλγα Μπαρμάζη
εικαστικές παρεμβάσεις

Η Όλγα Μπαρμάζη γεννήθηκε το 1962 στον Άσσο Κορινθίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ το ίδιο διάστημα άρχισε να εργάζεται ως διορθώτρια, επιμελήτρια κειμένων, συντάκτρια εγκυκλοπαιδικών λημμάτων και μεταφράστρια στον χώρο των εκδόσεων, κυρίως βιβλίων [συνεργασίες με εκδόσεις Γιοβάνη, Οδυσσέας, Ποντίκι, Σέλας, Άλφα, Λιβάνη κ.ά. και στις εκδόσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Εθνικού Θεάτρου]. Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο, σπούδασε στο εργαστήριο Εικαστικών και Διακοσμητικών Τεχνών της Κατερίνας Ρώτα και σχεδιασμό και δημιουργία εικαστικού κοσμήματος στη σχολή Vortex με δασκάλα την Κατερίνα Ηλιοπούλου.
Έργα της [ζωγραφική και κόσμημα] έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις και αρκετές ατομικές στην Ελλάδα, σε χώρες της Ευρώπης, στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ… κι έχουν αποκομίσει πολλές διακρίσεις και βραβεία. Το 2011 άφησε την πρωτεύουσα κι επέστρεψε στη γενέτειρά της και ίδρυσε την Αποθήκη Τεχνών, ως προσωπικό της εργαστήριο, στο οποίο ζωγραφίζει τους πίνακές της, εικονογραφεί και εκδίδει παιδικά βιβλία, σχεδιάζει και κατασκευάζει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις καθώς και κοσμήματα.