Το πρόγραμμα των Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 εγκαινιάστηκε στις 11 Ιουνίου στους Δελφούς και εκτυλίσσεεται σε έξι περιοχές: Δελφούς, Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα, Αίγινα και Αθήνα. Περιλαμβάνουν δράσεις αφιερωμένες στην ποίηση-λόγο, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, εικαστικές δράσεις αλλά και σεμινάρια και συζητήσεις επιστημονικού περιεχομένου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε ορισμένες εκδηλώσεις ο αριθμός των παρισταμένων θα είναι περιορισμένος λόγω μέτρων έναντι της COVID-19.
Πρόγραμμα – Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δελφοί | 11-13 IOΥNIOY
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Συκιά | 17-19 ΙΟΥΝΙΟΥ
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Η έμπνευση για τις Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ανατρέχοντας στο έργο και την προσφορά του Άγγελου Σικελιανού στην περιοχή των Δελφών (Δελφική Ιδέα, Δελφικές Εορτές) και θεωρώντας ότι του οφείλεται όχι απλώς ένα αφιέρωμα μνήμης, αλλά κυρίως η διαιώνιση της μεγάλης πνευματικής παρακαταθήκης του και, γιατί όχι, η επαναπροσέγγιση των ιδεών του στον 21ο αιώνα, επιχειρείται η δημιουργία ενός πλέγματος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Άγγελος Σικελιανός» στους Δελφούς, καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για το 2021. Η ιδρυτική αυτή προσπάθεια θα είναι αφιερωμένη στις ιδέες και το έργο του, φιλοδοξώντας να καταστεί το όλο εγχείρημα ένας μόνιμος θεσμός, που θα προάγει τη σύγχρονη Δελφική Ιδέα υπό τη μορφή «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος από όλα τα μέρη της γης.
Ο Άγγελος Σικελιανός & η «Δελφική Ιδέα»
Ο Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), ποιητής, συγγραφέας και δραματουργός, υπήρξε μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της πνευματικής ζωής της χώρας μας, στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Με το έργο του εμπλούτισε τα ελληνικά γράμματα, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη διαμόρφωση του γενικότερου πνευματικού κλίματος εκείνης της εποχής, ο απόηχος του οποίου φτάνει έως τις μέρες μας.
Η αρχαιοελληνική πνευματική κληρονομιά απασχόλησε βαθιά τον Σικελιανό και συνετέλεσε στη σύλληψη της ιδέας να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας, που θα αξιοποιούσε δημιουργικά τις αντιθέσεις των λαών, η «Δελφική Ιδέα».
Με τη συμπαράσταση και την οικονομική αρωγή της Αμερικανίδας γυναίκας του Εύας Πάλμερ, προετοίμασαν το έδαφος, δίνοντας πλήθος διαλέξεων και δημοσιεύοντας μελέτες και άρθρα για το θέμα αυτό και, το 1927, έμπλεοι ενθουσιασμού, προέβησαν στη διοργάνωση των Πρώτων Δελφικών Εορτών, που συμπεριελάμβαναν μεταξύ άλλων την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου.
Το 1930 επιχείρησαν τη συνέχιση του εγχειρήματός τους με τις Δεύτερες Δελφικές Εορτές, όπου αναπαραστάθηκε το δράμα «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Η «Δελφική Ιδέα», εκτός από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος, συμπεριελάμβανε και τη «Δελφική Ένωση», μία παγκόσμια ένωση για τη συναδέλφωση των λαών, όπως επίσης και το «Δελφικό Πανεπιστήμιο», στόχος του οποίου θα ήταν να ανασυνθέσει σε έναν ενιαίο μύθο τις παραδόσεις όλων των λαών.
Για τις πρωτοβουλίες αυτές, η Ακαδημία Αθηνών το 1929 του απένειμε αργυρό μετάλλιο για τη γενναία προσπάθεια αναβίωσης των δελφικών αγώνων. Από το φιλόδοξο αυτό αρχικό σχέδιο το μόνο που πραγματοποιήθηκε τελικά ήταν οι δύο Δελφικές Εορτές.
Το Φεστιβάλ
Το Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός» έχει ως γενικό motto τη λέξη «Αναβίωσις» και επιχειρεί την επανεξέταση της προσφοράς του Σικελιανού, εκεί στους Δελφούς, όπου αναμετρήθηκαν και κρίθηκαν από τον χρόνο ο εαυτός του και οι ιδέες του.
Το πρώτο αυτό εγχείρημα –με αιχμή την ποίηση– αναζητά τον συνδυασμό του σύγχρονου Λόγου, όπως διατυπώνεται μέσα από τη φιλοσοφία, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη ρητορική, τα παραμύθια, και συνδιαλέγεται δημιουργικά με όλες τις μορφές τέχνης: γλυπτική, χορό, μουσική, ζωγραφική, θέατρο, καθιστώντας με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, τους Δελφούς, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, μια ιδιότητα που έρχεται από την αρχαιότητα.
Η αξιοποίηση του διαδικτύου, των νέων ψηφιακών μέσων αλλά και των υπαρχουσών υποδομών της περιοχής καταδεικνύουν, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, την αξία εκείνων των προσπαθειών που κατέβαλαν η Εύα και ο Άγγελος Σικελιανός, πριν από εκατό περίπου χρόνια, στον αγώνα τους να ανθίσει ξανά ο παγκόσμιος λόγος και η τέχνη των λαών ανάμεσα από τα λαμπρά ερείπια ενός ένδοξου οικουμενικού ελληνικού παρελθόντος. Μια ουτοπία που παραμένει μέχρι σήμερα εξόχως σαγηνευτική, προσκαλώντας και προκαλώντας τη νέα γενιά καλλιτεχνών και διανοουμένων να αναμετρηθεί με τα σημερινά ζητήματα που ταλανίζουν την Ανθρωπότητα, υλοποιώντας τις δικές της πνευματικές Εορτές, που θα φωτίσουν με το Δελφικό Φως, τους δυσοίωνους καιρούς.
Το Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός» έχει διεθνή χαρακτήρα και απευθύνεται στους απανταχού της Γης ποιητές και καλλιτέχνες, που δοκιμάζουν και δοκιμάζονται με τα όρια της γλώσσας και της τέχνης τους, που επιμένουν δημιουργικά σε έναν κόσμο δραματικά μεταβαλλόμενο, όπου οι ανθρώπινες αξίες υποχωρούν, υπό το βάρος διογκούμενης βίας μεταξύ ανθρώπων, κρατών, πολιτισμών, θρησκειών.
Οι Στόχοι των Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα Διεθνές Πνευματικό Φόρουμ, όπου κάθε χρόνο θα συγκεντρώνονται άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, από όλο τον κόσμο, για να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, να διερευνήσουν και να προτείνουν λύσεις για κοινά προβλήματα, να επιδείξουν τα επιτεύγματά τους στον τομέα της σκέψης, των τεχνών και του πολιτισμού.
– φιλοδοξούν να είναι ένα ζωντανό εργαστήριο ζύμωσης και ώσμωσης παγκόσμιων ιδεών, όπου και η τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής θα έχει την αρμόζουσα θέση και τον κατάλληλο ρόλο.
– επενδύουν στην αξία της βιωματικής εμπειρίας και της διά βίου μάθησης, μέσω μιας μη τυπικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, αξιοποιώντας το συσσωρευμένο και –εν πολλοίς– σχολάζον πολιτιστικό απόθεμα των τοπικών κοινωνιών.
– αποσκοπούν να καταστούν βήμα νέων διανοητών, δημιουργών και καλλιτεχνών που ανανεώνουν και εμπλουτίζουν με τις ιδέες και τα έργα τους το τρέχον παγκόσμιο πνευματικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.
– αποσκοπούν στο να καθιερωθούν ως μια ανοιχτή φιλόξενη κυψέλη ενός ουμανιστικού διεθνούς πνεύματος φιλαλληλίας, συνεργασίας, συνδημιουργίας.
– επιδιώκουν την αναβάθμιση των τοπικών πολιτιστικών υποδομών, αξιοποιώντας τις υπερτοπικές δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.
– φιλοδοξούν να καταστήσουν τους Δελφούς έναν ελκυστικό τόπο για βραχύβια ή και μακροχρόνια παραμονή καλλιτεχνών, που θα εμπνέονται από το ιστορικό παρελθόν και θα δημιουργούν τις σύγχρονες εκδοχές των Δελφικών πνευματικών παρακαταθηκών.
– επιδιώκουν με τις ετήσιες ψηφιακές δράσεις και τις επιτόπιες εκδηλώσεις να εμπλουτίσουν και να ενισχύσουν επίσης το τουριστικό προφίλ των συνεργαζόμενων δήμων του προγράμματος και της ευρύτερης περιοχής.
– φιλοδοξούν να αναδειχθούν ως ένα Παγκόσμιο Ψηφιακό Μουσείο Λόγου και Τέχνης, όπου ο παραχθείς λόγος, αλλά και αυτός που παράγεται και θα παράγεται στο μέλλον (σε όλες του τις εκφάνσεις), θα επιλέγεται και θα ταξινομείται για να προσφέρεται δωρεάν στους απανταχού της Γης ενδιαφερόμενους.